МЕДИАЦЕНТАР

Нова страница за информации

Додик: Ова е една од најтешките и најделикатните ситуации за Република Српска по Дејтонскиот договор

Милорад Додик, членот на Претседателството на БиХ и лидер на СНСД, по состанокот на Извршниот комитет на таа партија во Бања Лука, објави дека ќе го испрати законот за Уставниот суд на БиХ во редовната парламентарна постапка, чија основна цел е отстранување на странските судии. Неговата порака е дека сегашната состојба е една од најделикатните за Република Српска по Дејтонскиот договор.

Додик рече дека им ги задал задачите на Жељко Цвијановиќ, Небојша Радмановиќ и Никола Спириќ да организираат состаноци со претставници на политичките партии во Република Српска и Федерацијата на Босна и Херцеговина во наредните неколку дена, за да разговараат за овој проблем.

Милорад Додик рече дека сакал да ја извести јавноста за сите процеси што се случуваат на оваа тема.

“Единството мора да се одржи. Ова е една од најтешките и најделикатните состојби за Република Српска по Дејтон. По идентификациските, во областа на симболите, грбот, химната, Денот на Републиката, сега се прејде на друго – имотниот статус на Република Српска, со цел во скоро време да се дојде во позиција за елиминација на Република Српска, нејзиното име и суштина“, рече Додик.

„Постојат противници на нашиот отпор, неуставен отпор, на постапка што е утврдена за наводно да не постапуваат согласно законскиот систем. Судот во БиХ не го стори тоа. Тој има добиено овластувања што ги нема ниту еден друг суд. Тој се појавува како оној што создава нови односи, што не може да биде прифатено“, рече Додик.

Тој истакна дека е многу тешко за меѓународната јавност да ја објасни приказната околу Уставниот суд на БиХ.

„Ситуацијата е креирана од меѓународната заедница, од почеток ја знаеше и сакаше наводната одбрана да биде нешто што е логично во цивилизираниот свет. Лагата без суштина е тоа што се обидува да наметне како РС прави нешто надвор од стандардите. Законот ќе влезе во постапка, а ние не гарантираме дека ќе биде усвоен. Секој ќе може да достави измени и амандмани за дискусија. Ова е она што го сакаме “, рече Додик.

Тој, исто така, истакна дека нацрт-законот за Уставниот суд предлага решенија што можат да ги соберат сите политички партии во БиХ и дека секој може да постапи по предлогот.

Конечно, тој изјави дека примарната цел на Актот на Уставниот суд е да странските судии бидат отстранети од него

Ве молиме следете не и стиснете лајк:
error
fb-share-icon
Copyright © Sekerko All rights reserved. | Newsphere by AF themes.
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial