МЕДИАЦЕНТАР

Нова страница за информации

ЦРНА ГОРА ПРЕД БАНКРОТ: Од ИБРД позајмија уште 25 милиони евра!

Според информациите на владата, ова е дополнителен заем за финансирање на развојна политика, што ќе биде поврзано со гаранцијата на Светската банка од 80 милиони евра, врз основа на која Црна Гора неодамна позајми 250 милиони за 12 години и со каматна стапка од 3, 63 проценти.

Се предлага рок на достасување до 25 години, вклучително и петгодишен грејс-период и полугодишни рати. Владата потсетува дека задолженоста е одобрена откако Црна Гора побара од Светската банка да обезбеди дополнително финансирање со цел исполнување на зголемените барања за средства за програмата на мерки за сузбивање на кризата предизвикана од пандемијата на коронавирус.

– Министерството за финансии ги продолжи разговорите со Светската банка за можноста за дополнително финансирање на тековниот буџет и создавање на фискална резерва за следната година. Светската банка и обезбеди на Црна Гора дополнителни средства од 25 милиони евра – се наведува во документот на релевантното министерство, за кое медиумите имаа увид во тоа.

Владата вели дека одобрувањето на аранжманот е условено со цел да се постигнат „силни реформски процеси и стабилна политичка состојба“.

Пандемијата би можела да ја зголемат стапката на сиромаштија во Црна Гора за околу 1,5 на три проценти, во зависност од времетраењето на кризата, но повеќето од новите сиромашни може да останат незаштитени, процени Светската банка.

– Околу 9,000 до 20.000 граѓани би можеле да паднат во сиромаштија заради економскиот шок – наведува Светската банка.

Ве молиме следете не и стиснете лајк:
error
fb-share-icon
Copyright © Sekerko All rights reserved. | Newsphere by AF themes.
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial