Нова страница за информации

Тензичен старт на Комисијата за образование, растат платите или се вработуваат партиски кадри?

Тензија на стартот на сендицата на Комисијата за образование. И осум месеци откако седницата беше отворена, материјалната расправа по законот за наставници и стручни соработници не е почната.

Опозицијата бара законот да биде повлечен и новиот министер да го преработи со тоа што ќе ги вклучи забелешлите од јавната расправа за новата концепција за основно образование која ја воведе екс министерката Мила Царовска. Пратениците затоа процедурално говорат и законот се уште не е ставен на дневен ред. За власта, ова е блокада која оневозможува поголеми плати за наставниците и стручните соработници.

За опозицијата овој закон нема да ги зголеми платите во образование туку само ќе овозможи вработување без досегашните критериуми.

Закон за наставници освен власта има поденесено и опозицијата. И во него има усогласување на платите со минималната, но го нема делот со вработувањето на наставници без приправнички стаж.

Please follow and like us:
fb-share-icon

About Post Author

Copyright © Sekerko All rights reserved. | Newsphere by AF themes.
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial