Нова страница за информации

Повикан српскиот амбасадор во Софија поради изјавата:Ѕверови што убиваат се што ќе видат

Д-р Симеуновиќ го посочи примерот на Бугарија кон Македонија. „Тие ги принудуваат да ја сменат историјата. Добар, паметен, просветлен човек ќе сака да живее во мир и хармонија со својот сосед“

Причината за оваа покана, јавува БТА, е изјавата на професорот на Факултетот за политички науки Драган Сименуновиќ и, како што изјави и вршителот на должноста директор на владината Академија за национална безбедност, кој во интервју за националната телевизија IN4S повеќе пати ги нарекувал Бугарите „ Ѕверови што убиваат сè што ќе видат “.

БТА ги пренесува и зборовите на професорот Симеуновиќ во кои тој ги потенцира злосторствата и злоделата на бугарската армија во минатото, но и територијалните претензии на Бугарија, за кои рече дека сè уште претендира на териториите во Србија во близина на Крушевац.

Симеуновиќ искрено со огромна тага ја раскажа судбината на своите предци велејќи:
„До неодамна, за Топличкото востание воопшто не се зборуваше затоа што командант беше Коста Пеќанац, херој во Првата светска војна, и прогласен за предавник во Втората светска војна. Востанието избувна во 1917 година како реакција на бугарската окупација. Бугарите се познати по злосторствата што ги правеле каде и да стапнат. Германците убиваа, а Бугарите заработуваа за живот. Бугарите дури имаа и чинови на силување. Семејството на мојот прадедо, бремена жена, чие дете беше извадено од матката, заедно со уште четири други деца беа изгорени живи. Убија свештеници и учители, воведоа бугарско учење. Народот не можеше да го толерира тоа угнетување и крена востание “, изјави проф. Д-р Симеуновиќ, додавајќи дека Бугарија сè уште има територијални претензии и во Србија, до Крушевац, додека пак тие исто Бугари ја обвинуваат Србија за геноцид во средниот век

Според БТА, бугарската страна објавила дека изјавите на Симеуновиќ се бесрамна демонстрација на говорот што влева трајна омраза кон Бугарија и Бугарите и побарале извинување.

Како што дознава Танјуг од дипломатски извори, „овој случај“ бил решен со појаснување дека Симеуновиќ ги давал тие изјави како приватно лице и вршител на должноста директор на високообразовна институција Академијата за национална безбедност, а не како раководител на државна институција, односно Националната агенција за безбедност, како што било интерпретирано во бугарското МНР.

Please follow and like us:
fb-share-icon

About Post Author

Copyright © Sekerko All rights reserved. | Newsphere by AF themes.
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial