МЕДИАЦЕНТАР

Нова страница за информации

Во БиХ прогласена вонредна состојба поради коронавирусот

Во Босна и Херцеговина е прогласена вонредна состојба поради пандемијата со коронавирусот, одлучи Советот на министри на денешната седница.

Одлуката е донесена во согласност со Рамковниот закон за заштита и спасување луѓе и материјални добра од природни и други несреќи во Босна и Херцеговина.

Исто така, договорено е пополнување и активирање на Координативното тело на БиХ за заштита и спасување со оглед на тоа дека Советот на министри на БиХ ја усвои Предлог одлуката за изменување и дополнување на Одлуката за формирање Координативно тело на БиХ за заштита и спасување.

Според законот, Министерството за безбедност на БиХ ги координира активностите во планирањето и работењето на институциите и органите на Босна и Херцеговина во областа на заштитата и спасувањето.

Денешната седница на Советот на министри на БиХ уследи по повикот на Претседателството на БиХ да прогласи состојба на природна или друга катастрофа насочена кон спречување на ширењето на коронавирусот

Ве молиме следете не и стиснете лајк:
error
fb-share-icon
Copyright © Sekerko All rights reserved. | Newsphere by AF themes.
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial